Kardiológia

A belgyógyászat, azon egyik tudományága, mely nemcsak a szív veleszületett és szerzett megbetegedéseivel foglalkozik, hanem az erekkel kapcsolatos vérkeringést és a szívközeli véredényeket is figyelembe veszi.

Ártáblázat

tr>
MegnevezésVizsgálati árak/Ft
szakvizsgálat16.000 Ft
1 hónapon belüli kontroll vizsgálat8.000 Ft
Kontroll 1 hónapon túl, de 3 hónapon belül10.000 Ft
Szaktanácsadás (hozott leletekből, fizikális vizsgálat, receptírás nélkül)15.000 Ft
EKG vizsgálat, diagnosztizálással (sportorvosi vizsgálathoz)5.000 Ft
Terheléses EKG vizsgálat, értékeléssel (kardiológus javaslatára)16.000 Ft
Echocardiográfiai vizsgálat (szív ultrahang)16.000 Ft
ABPM (24 órás gépi monitorozás) kiértékeléssel/HOLTER (24 órás gépi monitorozás) kiértékeléssel9.000 Ft
WIWE szív diagnosztikai eszköz 1 hónapra20.000 Ft
WIWE szív diagnosztikai eszköz 1 hétre15.000 Ft
Holter EKG vizsgálat kiértékeléssel16.000 Ft
Receptírás (rendelés alatt, állandó gyógyszerek felírása szakvizsgálatok nélkül, receptenként)2.000 Ft
Hiteles lelet másolat2.000 Ft

Mikor forduljunk kardiológushoz?

A belgyógyászat, azon egyik tudományága, mely nemcsak a szív veleszületett és szerzett megbetegedéseivel foglalkozik, hanem az erekkel kapcsolatos vérkeringést és a szívközeli véredényeket is figyelembe veszi.

Kinek ajánlott a kardiológiai kivizsgálás?

Mindazoknak, akiknek stresszes, túlterhelt az életük, és teljesítőképességüket meg szeretnék őrizni, el szeretnék kerülni a súlyos betegségek váratlan bekövetkeztét. Elsődleges a betegségek megelőzésében a helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés, valamint a rendszeres, minimum évenkénti orvosi vizsgálat, állapotfelmérés, melyek során olyan rejtett, tünetet még nem adó, későbbiekben komoly gondokat okozó betegségekre derülhet fény, amelyeket, ha időben kezelünk, még visszafordíthatunk, ezzel csökkentve a veszteségeket. A vizsgálatok eredményének függvényében életmód tanácsadással, gyógyszeres kezeléssel, szükség esetén további vizsgálatok megszervezésével igyekszünk segíteni. A krónikus betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség) szenvedők számára korszerű, magas színvonalú ellátást, gondozási tevékenységet ajánlunk.Mi történik a kardiológiai vizsgálaton?
 • a beteg anamnézisének felvétele(családban előforduló betegségek, korábbi betegségek, panaszok, dohányzás, alkoholfogyasztás, egyéb életviteli szokások felmérése)
 • jelen panaszok (pl. mellkasi fájdalom, ritmuszavar-érzés, légzési panaszok, magas vérnyomás, stb.) körülményeinek tisztázása,
 • fizikális vizsgálat,vérnyomás mérés, antropometriai mérések
 • EKG készítése (nyugalmi 12 elvezetéses): alapvető kardiológiai vizsgálat. A szív elektromos tevékenységének vizsgálata. A görbéből megállapítható a vizsgálat alatt előforduló szívritmuszavarok fajtája, kamrai és pitvari rendellenes ütések, szabálytalan ritmus,ingerületvezetési zavarok. Információ nyerhető a koszorúserek állapotáról, megállapítható a már lezajlott szívinfarktus, illetve mellkasi fájdalom alatt készült felvételen angina ( koszorús erek szűkülete okozta roham) megléte diagnosztizálható, illetve a mellkasi fájdalom más oka is felismerhetővé válhat.
 • Amennyiben szükséges, további vizsgálatok javasoltak:

 • Echokardiographia: a szív ultrahangos vizsgálata gyors, fájdalommentes, káros hatásoktól mentes vizsgálati lehetőség, mellyel a szív szerkezete, mozgásai, a szívbillentyűk szerkezete, működése, a szív teljesítőképessége, nagysága vizsgálhatók. A vizsgálat során a szív üregeinek nagyságát, falainak vastagságát, mozgásait, billentyűinek szerkezetét, mozgását vizsgáljuk. Lehetőségünk van a szív üregeiben áramló vér mozgásának sebességét mérésére, alkalmas billentyű szűkületek és billentyűelégtelenségek diagnosztizálására, súlyosságának meghatározására. Felismerhetők a veleszületett szívbetegségek, szívizom-betegségek, szívburokgyulladások, folyadékgyülemek, a szív koszorúér betegség okozta fali mozgászavarok. Pontosan meg lehet határozni a szív pumpáló erejét,a szívizomzat esetleges merevségét,melyet például magas vérnyomás és cukorbetegség is okozhat.
 • nyaki erek ultrahangos vizsgálata: a nyaki erek állapota jelzi a szervezet többi erének állapotát, a kialakult meszesedés, érszűkület az agyi keringészavar tüneteit magyarázhatja
 • laborvizsgálatokkal a társbetegségek, illetve oki tényezőként szereplő betegségek vizsgálhatók, mint a cukorbetegség, magas vérzsír szint, hormonális eltérések.
 • A 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM): alapjaiban változtatta meg a magas vérnyomás betegség diagnózisával, kezelésével, a kezelés hatékonyságának értékelésével összefüggő ismereteinket. Megfigyelték a vérnyomás jelentős változékonyságát. Egyes magasvérnyomás- formákban az emelkedett vérnyomásértékek csak a nap bizonyos időszakára korlátozódnak, létezik csak az egészségügyi személyzet jelenlétében megjelenő úgynevezett „ fehérköpeny-hypertonia”, vagy csak éjszakai vérnyomás emelkedés is. Ma már a vérnyomásmérő monitor alapvető a magasvérnyomás-betegség kivizsgálásában: diagnózis felállításában, kezelés eredményességének felmérésében, kezelés hatékonyságának javításában, optimális gyógyszeres terápia beállításban, fehérköpeny hypertoniások felismerésében, túlkezelés, vérnyomáscsökkentők okozta alacsony vérnyomás felismerésében, éjszakai magas vérnyomás felismerésében.
 • Terheléses EKG,
 • 24 órás vizsgálatok ( Holter-EKG)

 • Szükséges gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés meghatározása illetve időszakos kontrollja.

  Mi a kardiológiai vizsgálat célja?

 • Rizikófaktorok meghatározása, lehetőség szerinti kiküszöbölése
 • A szívbetegségek felfedezése vagy kizárása
 • Szívbetegek állapotának felmérése és a kezelési módok meghatározása
 • Szívbetegek gondozása
 • Nem szív eredetű műtétek előtti kardiológiai szempontú rizikófelmérés (műthetőség)
 • Nem kardiológiai betegségek szívizomzatot érintő kezelésének ellenőrzése (pl. kemoterápia, besugárzás).
 • Mikor forduljunk kardiológushoz?

 • egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén
 • időszakosan jelentkező mellkasi fájdalom, mellkasi dyscomfort esetén
 • jelentős túlsúly, dohányzás, fokozottan stresses, mozgásszegény életmód esetén
 • alkalmankénti heves fejfájás, szédülés, légszomj, dagadó alsó végtagok esetén
 • "rendszertelen" szívverés érzése esetén
 • amennyiben tudatosan szeretnénk életmódunkon változtatni, biztosak szeretnénk lenni abban, hogy választott mozgásprogramunk megfelelő;
 • WIWE szív diagnosztikai eszköz

 • A WIWE egy magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű diagnosztikai eszköz, amely az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő - a világon egyedülálló - intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt. Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból. A készülék a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercig. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt (PF) valamint a Kamrai Heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele. A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló.
 • Tulajdonképpen egy mobil EKG-ről beszélünk, amely mindössze egy névjegykártya méretében érkezik. A felületén két kör alakú szenzort találunk, melyek között egy, a működés függvényében fényjeleket adó, EKG jelet imitáló vonal húzódik. A kis eszköz végzi magát a vizsgálatot, annak kiértékelését viszont egy mobilos appra bízza, amelyből jelenleg iOS és Android alatt futó változat létezik. Az adatokat Bluetoothon keresztül küldi át a WIWE, és az alkalmazás máris a hozzánk rendelt fiók adatai közé menti azokat. A teszt során a telefon néha "eldobálta" a Bluetooth kapcsolatot az eszközzel, de ez valószínűleg nem a WIWE hibája, egyszerűen csak egy amúgy is kütyükkel és vezeték nélküli kapcsolatokkal teleszórt környezetben próbálkoztunk. a WIWE app kifejezetten felhasználóbarát módon vezeti végig a felhasználókat az összes lépésen, ami jó irány, hiszen a cél az, hogy akár olyanok is használni tudják, akik nincsenek teljesen otthon a mobiltechnológia minden szintjén. Egy új mérést elindítva a WIWE eszközön a két érintkezőre kell helyeznünk a két kezünk hüvelykujjait, majd igyekeznünk kell a mérés egy perces időtartamát mozdulatlanul, egyenes légzés mellett kivárni. Bizonytalanabb kezűek az asztalra is helyezhetik az apró kütyüt, ekkor a mutatóujjukkal kell megérinteni a szenzorokat. Az eszköz először a bal ujj vörös megvilágításával a véroxigén szintjét vizsgálja, majd kezdődik az EKG vizsgálat, amelynek előrehaladtát egyrészt a két szenzor közötti sáv folyamatos zöldre váltása, valamint a telefonos app folyamatjelzője is mutatja.
 • Kérdése van?

  Keresse ügyfélszolgálati asszisztenseinket!