Gyermek ortopédia

A gyermekkori mozgató- és támasztó szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival és betegségek szűrésével, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

Rendelési idő és információk:

 • 1600 - 2000
 • 1600 - 2000
 • Rendel:

  • Dr. Károlyi Zoltán - Ortopéd - Sebész Főorvos
   • 1600 - 2000

   Rendel:

   • Dr. Skórán László - Adjunktus, Traumatológus, ortopéd sebész
   • Hogyan lehet az ortopédiai szakrendelést felkeresni?
   • Bejelentkezés:
    hétköznap 7.30-20.30
    Személyesen:
    3530 Miskolc, Erzsébet tér 4.
    Telefonon:
    06 46 505-293; 06 30 964-00-13

Ártáblázat

MegnevezésVizsgálati árak/Ft
szakorvosi vizsgálat15.000 Ft
kontroll vizsgálat11.000 Ft
Injekció (musc. vagy subcut) izomba vagy bőr alá történő beadás4.000 Ft
Injekció artikuláris (izületbe történő beadás)5.000 Ft
Receptírás (rendelés alatt, állandó gyógyszerek felírása szakvizsgálatok nélkül, receptenként)2.000 Ft
Hiteles lelet másolat2.000 Ft

De mivel is foglalkozik az ortopédia?

Mikor forduljak gyermekortopéd orvoshoz?

 • A gerincferdülés korai szűrésével és kezelésével a folyamat további romlását igyekszünk csökkenteni, illetve megakadályozni.
 • Bizonyos fejlődési rendellenesség korán megkezdett kezelésével (pl. veleszületett dongaláb) ma már sokszor teljes gyógyulás érhető el, míg későbbi életkorban illetve kezeletlenül jó eredmények semmiképpen nem várhatóak, esetlegesen súlyos funkcionális problémák maradhatnak vissza.
 • Gyakori probléma gyermekkorban a terhelésnek kitett végtagok (térd, láb, csípő) növekedési csontmagjainak steril gyulladásai, átmeneti feltöredezése, elhalása, mely krónikus fájdalmakat, a sporttevékenység romlását eredményezheti. Bár az ilyen kórképek jelentős része csak átmeneti jellegű, (pl. a térdtáji Schlatter-Osgood betegség, vagy a saroktájat érintő Shinz szindróma) és sokszor csak a megfelelő információra, illetve egyszerű életmód-változtatásra van szükség a probléma kezeléséhez, néha súlyos és tartós funkciókárosodáshoz is vezethetnek. Ezért gondos követésük és kezelésük kiemelten fontos. (Pl. a csípőízületet érintő Perthes-kór esetében)
 • A legtöbbször "lúdtalpnak" minősített esetek általában csak a gyermekkori lábszerkezet teljesen normális variációját jelentik, és sokszor feleslegesen viseltetnek évekig különféle betéteket és ortopéd cipőket gyermekekkel, a szülők nagyon sokszor csak egyszerű információhiányban szenvednek.
 • Ugyanakkor a valódi, panaszokat okozó fájdalmas lúdtalpnál (mely szerencsére igen ritka) sokszor műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A gyermek lábának azon kívül, számos egyéb megbetegedése lehet, melynek kezelése egészen mást igényel, mint a sokszor sajnos rutinszerűen felírt lúdtalpbetét.
 • A gyermek csontrendszere sok veszélynek van kitéve, míg növekedését befejezi, és eléri "végleges" felnőttkori struktúráját. A növekedés befejezéséig a gyermek csontjának egyedi jellegzetessége az úgynevezett növekedési porc, melynek sérülése, károsodása, túl- vagy alulműködése a legkülönfélébb deformációkhoz vagy növekedési zavarokhoz vezethet. A növekedési porcok károsodhatnak veleszületett betegségek, gyulladások, sérülések, hormonális okok, jó- és rosszindulatú daganatok miatt egyaránt.
 • Sokan különálló szakmának gondolják, de a gyermekortopédiától elválaszthatatlan terület a gyermek traumatológia. (baleseti sebészet). Bár gyermekkori baleseti ellátást önállóan baleseti sebészek és gyermeksebészek is végzik, a gyermekek mozgatószervrendszerének speciális adottságai miatt, sokszor komplex ortopéd-traumatológiai szemlélettel lehet csak megfelelő eredményeket elérni.
 • A gyermek mozgatószervrendszereit érintő rosszindulatú tumorok esetén a lehető leggyorsabb diagnózisra, és a komplex terápia megfelelő centrumban való minél hamarabbi megkezdésére van szükség, hiszen ezek a tumorok nemcsak a gyermekek végtagjait, hanem életét is veszélyeztetik. A jóval gyakoribb jóindulatú daganatok, csontciszták pedig növekedési porcot károsító, vagy csonttöréseket okozó hatásukkal okoznak komoly kihívást.
 • Az üvegcsontbetegség (osteogenesis impoerfecta) olyan kórkép, ahol genetikai hiba miatt a csontokat és kötőszöveteket felépítő struktúrák károsodnak. A fokozott csonttörékenység, kötőszöveti gyengeség néhány év alatt a betegség súlyosságától függően akár teljes járásképtelenséghez is vezethet. Az ortopéd sebész feladata a betegség következményeinek mérséklése, megakadályozása. A csöves csontokba helyezett korszerű titán elasztikus velőűrszegekkel ma már jelentősen csökkenthető a törések elmozdulása, a csontok további deformálódása.
 • Kérdése van?

  Keresse ügyfélszolgálati asszisztenseinket!