Különleges ajánlataink

Nem találja, amit keres? Ha olyan vizsgálatot szeretne, amely jelenleg nem szerepel a kínálatunkban, jelezze felénk e-mailben(info@erzsebetfurdo.hu) vagy (akoseniko@erzsebetfurdo.hu ) és tájékoztatni fogjuk a lehetőségekről!
PCA3-prosztatarák specifikus genetikai teszt Ár: 115.000Ft
(csak szakrendelés alatti mintavétel)
Elkészülési idő: 30 munkanap
M2-PK széklet Ár: 14.700 Ft
Enzimes béldaganatszűrő széklet vizsgálat
Eredménykiadás: 15 munkanap
Anti-Müllerian Hormon (AMH) (megmutatja a petefészkek működését és készletét)

Vizsgálat leírása:
Az anti-müllerian hormon/müllerian inhibiting substance (AMH/MIS) a TGF-β fehérjék családjába tartozik. Az AMH fontos szerepet játszik az embrió nemi differenciálódásában. Nőkben a hormonszint jól jelzi a petefészek működését, információt ad a petefészek rezervjéről és stimulálhatóságáról.

A hormont nőkben a petefészek granulosa sejtjei termelik, ezért a hormon szint jól mutatja a petefészek follikulus készletét és annak minőségét is. Az AMH vizsgálat információt ad a petefészek öregedéséről, működőképességének beszűküléséről. A mért hormon érték és a stimulálható folliculusok között direkt összefüggés van, ami megbízhatóbb, mint az FSH és ösztradiol mérése. Napjainkban, amikor a gyermek vállalás ideje a nőknél kitolódik, evvel a hormon méréssel és a petefészek egyéb vizsgálatával (transzvaginális UH, inhibin B, FSH) pontos képet lehet kapni a petefészek rezervjéről. Az USA-ban az AMH mérést longitudinális vizsgálatként ajánlják terhességet nem fiatal korban tervező nőknek. Az AMH szint mérése informatív azokban a nőkben is, akiknél malignus betegség miatt gyermekkorban vagy később petefészket károsító kezelés történt. Az AMH mérés fontos diagnosztikai paraméter lehet polycystás ovárium szindrómában, ahol magas értékek fordulnak elő. A hormon szintje a menstruációs ciklustól független. Az AMH szintek nőkben életkor függők, a hormonszintek a menopausa felé haladva egyre csökkennek, a menopausában mérhetetlenül alacsonnyá válnak. Férfiakban a hormonszint a spermatogenezist jellemzi és előrejelzi az IVF-ben alkalmazott ICSI eredményességét. Az AMH-t férfiben a here Sertoli sejtjei termelik. A hormon értékek pubertásban a legmagasabbak, és a termelődő tesztoszteron hatására csökkenni kezdenek.

A vizsgálat labordiagnosztikai jelentősége:
AMH vizsgálat végzésének indikációi:
Női infertilitás
 • petefészek működésének megítélése
 • polycystás ovárium szindróma (PCOS)
 • petefészek stimulálhatósága
 • petefészek hyperstimulálás (OHSS)
 • IVF előtt
 • menopausa
 • petefészek tumor
 • pubertás precox
 • pubertás tarda

 • Férfi infertilitás
 • spermatogenezis megítélése
 • ICSI előtt
 • cryptorchidismus
 • anorchidismus
 • újszülöttekben bizonytalan nemi jelleg esetén
 • intersex betegségek differenciáldiagnosztikája
 • here tumor


 • Emelkedett AMH szint előfordulása:
 • PCOS
 • petefészek granulosa sejtes tumor
 • heretumor (Leydig sejtes)


 • Csökkent AMH szint előfordulása:
 • korai menopausa, menopausa
 • petefészek elégtelenség
 • csökkent spermatogenezis


 • Árváltozás: 7200 Ft
  Mintaigény: vér/szérum –Menstruációs ciklus nem befolyásolja
  Eredménykiadás: 14 munkanap
  Helicobacter pylori antitest (IgG) (a leggyakoribb krónikus bakteriális fertőzés)
  Mintaigény: vér/szérum

  Mintaadás ideje: Minden nap 10:00-ig Ár: 4000 Ft
  Eredménykiadás: 1 -3 munkanap
  Prosztata panel (daganat szűrés) **

  Mintaigény: vér/szérum
  Leírása:
  A Prosztata Specifikus Antigén ( PSA )
  A prosztata mirigyei által termelt fehérje, melynek nagyobb része az ondóban választódik ki, de kis mennyiségben a véráramba is jut. A prosztata megbetegedéseinél a PSA szint a normál érték többszöröse is lehet. A PSA szint egészséges férfiaknál is lehet eltérő- pl: népcsoportonként más és más eredményt mutathat, valamint az életkortól is függ. Így az évenkénti PSA szint mérés segítséget nyújthat az orvosának, annak eldöntésében, hogy a mért értékek mennyire kórjelzőek.

  A PSA vizsgálat emelkedett szintet mutat

  Amennyiben a PSA vizsgálat eredményei a prosztata megbetegedésére utalnak, rektális vizsgálat (ujjal történő tapintás), illetve ultrahang segítségével eldönthető, hogy szükséges-e a prosztata biopszia (prosztataszövetből történő mintavétel). Ezen vizsgálatok segítségével a szakorvos nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy nagyon lassan növekvő – beavatkozást nem igénylő – prosztata daganatról, vagy agresszíven növekvő – gyors beavatkozást igénylő - esetről van- e szó.

  A PSA szint mérése a prosztatarák kezelésének hatékonyságát is mutatja.

  Szabad PSA (fPSA)
  Prosztatarákban a PSA > 90%-a a vérben kötött állapotban fordul elő, a nem kötött rész a fPSA. A szabad PSA: összes PSA arány normális esetben > 25 %, prosztatarák esetén < 25%. A szabad PSA segítségével tehát könnyebben el lehet különíteni a rosszindulatú prosztata elváltozásokat azoktól, melyek nem rákos eredetűek.

  Újabb lehetőségek a prosztatarák diagnosztikájában: pro-PSA, phi

  A prosztatarákos betegek 20-40%-ának PSA értéke a normál tartományon belül van. Az enyhén emelkedett, ún. szürke-zónában található PSA-szint jelenthet rákot, de nem feltétlenül, ám ez biztonságosan csak biopsziás mintavétellel állapítható meg. A nemrégiben megjelent új vizsgálat (pro-PSA) segítségével még hatékonyabbá tehető a prosztatarák korai diagnózisa, egyúttal jelentősen csökkenthető a feleslegesen végzett prosztata biopsziák száma. A pro-PSA, (összes) PSA és szabad PSA (fPSA) tesztek eredményeiből képezzük a phi (prostate health index) értéket, mellyel megbecsülhető a prosztatarák kockázata; nagyobb biztonsággal ad információt a biopszia szükségességéről olyan 50 év feletti férfiaknál, akiknek az összes PSA koncentrációja nem, vagy épp csak enyhén emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy daganatmentes egyénnél kisebb valószínűséggel végeznek biopsziát. Alacsony phi értékekhez a rák alacsony kockázata tartozik, míg a magasabb értékekhez magasabb kockázat.

  Ár: 30.240 Ft
  Eredménykiadás: 7 munkanap
  Mi a tejcukor-érzékenység?
  A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le könnyen hasznosítható egyszerű cukrokra. Ez a csecsemő számára nélkülözhetetlen folyamat. Felnőtt emlősállatokban elválasztás után a laktáz enzim működése drasztikusan csökken. Az embernél is ugyanez lenne a helyzet, azonban a törzsfejlődés során kialakultak olyan genetikai változatok, amelyek lehetővé tették a laktáz működésének fennmaradását, vagyis a tej emésztését, amely igen hasznos volt az állattenyésztéssel foglalkozó népek között. Így a fehér népességben – különböző mértékben – elterjedtek a tejcukrot emészteni képes emberek. Konvencionális okokból őket tekintjük ma „normálisnak”, míg a tejcukrot felnőtt korukban emészteni nem képes embereket „laktózintoleránsoknak”.

  Mik a tünetek?
  A tejcukor-érzékenység leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő:
 • hasi fájdalom,
 • hasmenés,
 • puffadás,
 • hányinger.


 • A tünetek döntően 5 éves kor után, ritkán csak 20 év körül nyilvánulnak meg.
  Az állapot megkülönböztetendő a veleszületett laktázhiánytól, amikor is egy genetikai hiba az enzim teljes hiányához vezet, így már az anyatejet sem képes emészteni a csecsemő.
  Szintén fontos elkülöníteni a tejfehérje-allergiától. Mi a betegség genetikai háttere?
  A primer laktózintolerancia hátterében a bélhám laktázaktivitásának gátló szabályozása áll. Ennek oka az esetek 93%-ában a laktázgén szabályozó régiójában található C/T-13910 nevű polimorfizmus. A C allél a laktáz aktivitásának gátlását, a T allél annak perzisztálását okozza.

  A tejcukor-érzékenység lehet szerzett is; ez általában valamely alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként az alapbetegség részjelensége, és gyakran csak átmeneti.

  Hogyan lehet diagnosztizálni?
  A betegség diagnosztizálását jelenleg a laktózterhelés után kilégzett levegő hidrogénmennyiségének mérésével végzik. A vizsgálat egyrészt kényelmetlenségekkel jár, másrészt nem kellően pontos. Szerencsére az utóbbi évtized kutatásainak eredményei ma már lehetővé teszik a primer betegség pontosabb, gyors és semmilyen kényelmetlenséggel nem járó diagnosztizálását a genetikai eltérés vizsgálata révén. A genetikai vizsgálatot egyszer kell elvégezni, s végleges információt ad a laktózintoleráns állapot fennállásáról vagy hiányáról.
  A tesztet 10 éves kor felett javasolt elvégezni.
  A pozitív teszteredmény (CC genotípus) azt jelenti, hogy a vizsgált személynek egész életében kerülnie érdemes a tejcukrot tartalmazó termékeket, míg a negatív eredmény (CT vagy TT genotípus) azt jósolja, hogy nagy valószínűséggel – a fent említett másodlagosan kialakuló intolerancia kivételével – nem jelent problémát a tejcukor fogyasztása.

  Ár: 9.000 Ft
  BRCA1 és BRCA2 (az 5 leggyakoribb magyarországi mutáció) Ár: 120.150 FT Eredménykiadás: 21 munkanap