Kilégzési H2 vizsgálatok

Kilégzési H2 vizsgálatok

A használt tesztanyagtól függően következtetünk arra, hogy a tápcsatorna melyik részén, milyen típusú bakteriális tevékenység zajlik.

Ártáblázat

MegnevezésVizsgálati árak/Ft
Kilégzési H2 vizsgálat/ laktóz, fruktóz,glukóz (a vizsgálat 4 órát vesz igénybe)12.000 Ft
Kilégzési H2 vizsgálat/laktulóz(a vizsgálat 4 órát vesz igénybe)17.500 Ft

Kilégzési H2 vizsgálatok6

A széndioxid a tüdőbe jutva kiválasztódik, és 15-30 perc múlva megjelenik a kilégzett levegőben. A kilégzett levegőben mért izotop aktivitás a HP bakterium jelenlétére utal.

A vizsgálat alapja:


az emberi szervezet H2 termelésre képtelen. A kilégzett levegőben megjelenő H2 a bélbaktériumok anyagcsereterméke. A használt tesztanyagtól függően következtetünk arra, hogy a tápcsatorna melyik részén, milyen típusú bakteriális tevékenység zajlik. Ennek alapján kimutatható az egyes szénhidrátok bontási, felszívódási zavara, vagy a baktériumok vékonybélben történő túlnövése. A vizsgálat során a kilégzett levegőben a H2 mennyiségét mérjük, mely a bélcsatornában keletkező bélgázok egyike. Az emberek 15-30%-a olyan egyedi baktériumflórával rendelkezik, mely nem tartalmaz H2 termelésére képes baktériumot, ez önmagában még nem kóros állapot. Esetükben a mérések során végig nulla értéket kapunk, tehát a számszerű adatok nem segítenek a diagnozis felállításában. A vizsgálat ilyenkor sem felesleges, mert az ismert összetételű tesztoldat elfogyasztását követően megjelenő tünetek ok-okozati összefüggésre utalhatnak.
A vizsgálat értékelését befolyásoló, álpozitív/álnegatív eredményhez vezető körülmények: antibiotikum, probiotikum, savcsökkentő, motilitást befolyásoló gyógyszerek, hashajtó, beöntés, endoscopos előkészítés, sebészi beavatkozás

Javasolt 4 hetes szünet
Diéta:

Kerülendő: (vizsgálatot megelőző 1-2 napban) teljes kiörlésű liszttel készült termékek, müzli, magvak, dió-mogyorófélék, friss ill. aszalt gyümölcsök, lekvár, méz, gyümölcslevek, cukrozott üdítők zöldségek (burgonya is) tej, tejtermékek, vaj, margarin, majonéz, ketchup, mustár, puding passzív dohányzás (dohányfüstös környezet)

Javasolt: (előző esti vacsora)
főtt fehér rizs, párolt csirke vagy pulyka, használható fűszer: só, paprika fehérliszt felhasználásával készült kenyér, kifli, zsemle, tojás

Utolsó étkezés a vizsgálatot megelőző 12 órával

Vizsgálat kivitelezése:

- éhgyomi vizsgálat - fogkrémmel ne mosson fogat - első mérés előtt szájöblítés - a fújás előtt 1 percig nyugodt ülés, nyugodt légzéssel, a fújások közötti időszakokban kerülendő a fizikai aktivitás (erőteljesebb légzés miatt csökken a kilégzett levegő H2 tartalma, ami álnegatív mérési értékhez vezet)
Kérdése van?

Keresse ügyfélszolgálati asszisztenseinket!