Ingyenes Számítógépes talpvizsgálat

Ingyenes Számítógépes talpvizsgálat

A korrekciós nyomvonal kialakítását a talp nyomásponti képe alapján egy tervező program segítségével végezzük.

Az egészséges emberi láb álláskor három ponton támaszkodik a talajra: az I. és V. metatarsus fejecsén és a sarokcsonton. Ezen fő pontok között, az építészetben ismert, feszítőszerkezethez hasonló ívek feszülnek ki.

A nyomásvizsgálat


Az optikai barográfia cégünk bejegyzett szabadalma. Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor orrunkat az ablaküveghez szorítjuk, az üveg másik oldalán jellegzetes ábra látható a nyomott területen. Ez a rajzolat arányos a nyomással, ami létrehozta. Ebben az esetben az orrcsúcson látható a kifejezettebb, kifelé haladva pedig a kevésbé nyomott részek.Ezt a jelenséget már régen leírta a tudomány, de gyakorlati alkalmazására csak most került sor.

A súlyvonal


A támaszkodási felületeket vizsgálva azt látjuk, hogy a sarokcsont és az első középcsont fejecsének nyoma erősebb, mint az ötödik középcsonté. Ezt a teher eloszlása, a súlypont helyzete okozza. A legjobban nyomott terület a test súlyát képviselő úgynevezett súlyvonal. Így a súlyvonal még egészséges, ép láb esetén is – eleve a sarokcsont belső szélén halad át, növelve a láb belső (medialis) részének terhelését. A hosszboltozat belső ívére jutó erő igen nagy, a szalagrendszer is csak rugalmassága határáig képes fenntartani a boltozatot. A súlyvonal álláskor (statikus helyzet ) különböző módon oszlik el, de járáskor (dinamikus helyzet) jellegzetes vonalban halad előre. A súlyvonal lefutása egészséges láb esetén A sarok közepe – a láb külső széle – a lábközépcsontok bázisa, itt befelé fordul – kb. 75 %-a az erőnek az I.-es, 25 %-a az V. lábközépcsont fejecséig jut el, ahol megtámaszkodik vagy ellöki a lábat a talajtól.

A járás fázisai


A járás alatt felvett podoszkópos képsorozatot elemezve megállapíthatjuk, hogy a statikus nyomásponti kép a lépés fázisaiban keletkező dinamikus nyomásponti képek mozaikjából, és csak abból tevődik össze. Ezért a statikus képből következtethetünk a dinamikus komponensekre.

A kóros nyomvonal diagnosztikai meghatározása


A nyomásponti képen tanulmányozzuk a statikai rendellenességek következtében kialakult kóros nyomásponti alakzatokat. Meghatározzuk a súlyvonal lefutásának irányát (nyomvonal) a fő nyomáspontok összekötésével, majd összehasonlítjuk a normálisnak tekintett iránnyal. Bokasüllyedés, lúdtalp esetén pl. a nyomvonal a belső oldal felé tolódik, harántboltozatsüllyedés esetén nem az öregujj felé, hanem a II. ujj felé halad stb.

Egyedi talpbetét


Adatlap felvétele A talpvizsgálat az adatlap felvételével kezdődik. Láthatóak azok az adatok, melyeket mindenképpen ki kell tölteni ahhoz, hogy a vizsgálatot folytathassuk. 2.) A kép rögzítése A páciens mezítelen talppal áll fel a dobogóra. A dobogón levő üveg teherbírása bevizsgáltan 500 kg, tehát nem kell aggódni, hogy beszakad. 3.) A felvétel fekete-fehérben készül el, hiszen nem a színekre, hanem a nyomott területek különböző „fényességére” (brightness) vagyunk kíváncsiak. A program kétféle módon is kiszínezi a fekete-fehér képet, hogy jól értelmezhetőek legyenek az izobár, azaz azonos mértékben nyomott területek. A digitális felvétel 3D formában is megjeleníthető, a tér 3 irányában elforgatható.

Talpbetét készítése


A számítógépes talpfelvétel kb. 5-10 percet vesz igénybe. A rögzített nyomáskép alapján a statikai elváltozásokat tudjuk elmondani (mint pl. harántboltozat-süllyedés, lúdtalp, bokabedőlés, stb.). Maga a talpvizsgálat központunkban ingyenes. Talpvizsgálatra külön időpont egyeztetés szükséges.Amennyiben talpbetétet szeretne valaki rendelni, akkor ezek után megbeszéljük a fájdalmas területeket és ezek után meghatározzuk a talpbetét hosszát és szélességét, hogy milyen alapra készüljön a talpbetét. Itt felmerülhet rögtön egy kérdés, hogy akkor „ezt más cipőben nem tudom hordani?” Ilyenkor mérlegelni kell, hogy melyik cipőt vagy milyen típusú cipőt hord leggyakrabban. Akik telefonon érdeklődnek, azoknak elmondjuk, hogy olyan cipőt hozzon magával, amit leggyakrabban hord. És ha olyan fazonú, méretű cipői vannak, akkor a talpbetét ki-be tehető egyik cipőből a másikba.Cukorbetegek részére sajnos nem tudjuk vállalni az egyedi talpbetét készítését. Cukorbetegség esetén gyakran előfordul ún. neuropátia, ami egy tünetegyüttes és ilyenkor elsősorban a kis erek károsodnak, ami fájdalomérzés kiesést is okozhat. Ilyenkor fennállhat a veszély, hogy ha esetleg a betét bőrkeményedést okozna a talpon, akkor későn venné észre a beteg, amikor már kisebesedik, legrosszabb esetben fekély alakulhatna ki. Még egy infó! A talpbetét hordását „csak” iskoláskortól ajánljuk. Mi azt az elvet valljuk, hogy a korán elkezdett talpbetét hordásával csak ellustítanánk a „lábacskájukat”. Ebben a korban erősödnek meg a talpi szalagok, izmok, amik felelősek a boltozatok fenntartásában. Ebben az időszakban – az általunk is forgalmazott – szupinált sarkú cipő hordását, illetve talptornát javasolunk.

Talpbetét típusok


Kétfajta alaptípusú betétet gyártunk: bőrt és polifoamot. A bőr betét természetes anyagokból készül. Az alaplap préselt kéregalapanyag, a betétet felépítő modulok gumiból készülnek és a fedőréteg krómcserzett sertésbőr. Leginkább az a vásárló rendeli, aki vékonyabbat szeretne, ill. nem izzadékony a lába. A polifoam pedig egy puha, szintetikus anyag, ami könnyen tisztítható (egy szappanos nedves szivaccsal), és azoknak szoktuk ajánlani, akiknek izzadékony a lába, ill. sportoláshoz is ez ajánlott. A fent említetteken kívül két speciálisnak nevezhető betét típus is választható: a biobőr és a noene anyag.Biobőr tulajdonságai:A biobőrrel fedett betét alapja ugyanaz, mint a „normál” bőrbetété, préselt kéregalapanyag. Az eltérés a fedőanyagban van. Itt kiemelkedő minőségű, tisztán növényi cserzésű marhabőrt használunk. Krómot nem használtak fel a cserzés során (Bime). Vastagsága 0,8-1 mm között van, színe natúr, enyhén rózsaszínű. Különösen érzékeny bőrűeknek ajánljuk.A noene anyag tulajdonságai: A talpbetét alapanyaga a noene. A fedő réteg lehet polifoam, de lehet bőr is. Alap esetben polifoam réteggel fedjük. A NOENE vibráció-elnyelő, rugalmas anyag, amely kristály mikro-cellákból áll. Ez egy kivételes képességű ütközéselnyelő anyag, amely szinte teljes mértékben képes semlegesíteni a láb-cipő-talaj érintkezése során keletkező ütközés visszaható káros energiáját. Innovatív anyag: bár a gumik családjába tartozik, azoktól számos fontos tulajdonságban eltér. A NOENE talpbetét kényelmes és kellemes járást, futást enged, a visszaható ütések ereje gyakorlatilag érzékelhetetlen. Vastagsága 2 mm. Sportolóknak ajánljuk.

Kérdése van?

Keresse ügyfélszolgálati asszisztenseinket!