C13-urea kilégzési teszt UBT teszt (Urea Breath Test)

C13-urea kilégzési teszt UBT teszt (Urea Breath Test)

A pozitív eredmény a Helicobacter pylori baktérium jelenlétét bizonyítja, mely a hasi panaszok egyik lehetséges, de nem biztosan kizárólagos oka.

Ártáblázat

MegnevezésVizsgálati árak/Ft
C13-urea kilégzési teszt / 1 alkalom12.000 Ft

C13-urea kilégzési teszt

A széndioxid a tüdőbe jutva kiválasztódik, és 15-30 perc múlva megjelenik a kilégzett levegőben. A kilégzett levegőben mért izotop aktivitás a HP bakterium jelenlétére utal.

A vizsgálat elve:


A HP (Helicobacter pylori) baktérium erős ureáz enzim aktivitással bír, így képes a bejuttatott ureát egy kémiai reakció során bikarbonátra és széndioxidra bontani.
Tesztanyagként olyan ureát alkalmazunk, melynek szén atomját izotóppal jelöljük (C13= izotóppal jelzett szénatom). Ha a gyomorban a HP baktérium jelen van, a bakterium ureáz enzimjével megtörténik az urea bontása. A keletkező széndioxid a gyomorban diffúzió (beáramlás) útján bejut a vérkeringésbe, miközben „viszi magával” a jelzett szénatomot.
A széndioxid a tüdőbe jutva kiválasztódik, és 15-30 perc múlva megjelenik a kilégzett levegőben.
A kilégzett levegőben mért izotop aktivitás a HP bakterium jelenlétére utal.
A vizsgálat elve:

Szénsavas ital, dohányzás (gyermekeknél passzív dohányzás) kerülendő.
A vizsgálat előtt 4 héttel alkalmazott antibiotikum és savtermelést csökkentő gyógyszeres kezelés az eredményt megmásíthatja, mivel a HP baktériumra ható készítmények
A vizsgálat kivitelezése:

A vizsgálat éhgyomorra történik.
 • első levegő fújás egy speciális zsákba – „0” perces minta
 • 1 teszt tablettát 200 ml alma vagy narancslében feloldunk 1-3 perc alatt, melyet a beteg megiszik (az oldat ne maradjon sokáig a szájüregben)
 • 30 perc múlva újabb levegő fújás - „30” perces minta
 • A vizsgálat értékelése:

  A pozitív eredmény a Helicobacter pylori baktérium jelenlétét bizonyítja, mely a hasi panaszok egyik lehetséges, de nem biztosan kizárólagos oka.
  A diagnosztikus munkában nem csupán egy lehetséges kórokozó keresése a cél, hanem tudnunk kell, hogy okozott-e kezelendő megbetegedést.
  Ilymódon a C13urea kilégzési teszt nem helyettesíti az endoscopos vizsgálatot!
  Legnagyobb szerepe az endoscoppal igazolt, Helicobacter okozta megbetegedés esetén, a kórokozó elleni kezelés sikerességének ellenőrzésében van.
  Kérdése van?

  Keresse ügyfélszolgálati asszisztenseinket!