A vizsgálat elve:
A HP (Helicobacter pylori) baktérium erős ureáz enzim aktivitással bír, így képes a bejuttatott ureát egy kémiai reakció során bikarbonátra és széndioxidra bontani.
Tesztanyagként olyan ureát alkalmazunk, melynek szén atomját izotóppal jelöljük (C13= izotóppal jelzett szénatom). Ha a gyomorban a HP baktérium jelen van, a bakterium ureáz enzimjével megtörténik  az urea bontása. A keletkező széndioxid a gyomorban diffúzió (beáramlás) útján bejut a vérkeringésbe, miközben  „viszi magával” a jelzett szénatomot.  A széndioxid a tüdőbe jutva kiválasztódik, és 15-30 perc múlva megjelenik a kilégzett levegőben. A kilégzett levegőben mért  izotop aktivitás a HP bakterium jelenlétére utal.

Vizsgálatot befolyásoló tényezők:
Szénsavas ital, dohányzás (gyermekeknél passzív dohányzás) kerülendő.
A vizsgálat előtt 4 héttel alkalmazott antibiotikum és savtermelést csökkentő gyógyszeres kezelés az eredményt megmásíthatja, mivel a HP baktériumra ható készítmények

A vizsgálat kivitelezése:
A vizsgálat éhgyomorra történik.
–   első levegő fújás egy speciális zsákba – „0” perces minta
–   1 teszt tablettát 200 ml alma vagy narancslében feloldunk 1-3 perc alatt, melyet a beteg megiszik
(az oldat ne maradjon sokáig a szájüregben)
–   30 perc múlva újabb levegő fújás – „30” perces minta

A vizsgálat értékelése:
A pozitív eredmény a Helicobacter pylori baktérium jelenlétét bizonyítja, mely a hasi panaszok egyik lehetséges, de nem biztosan kizárólagos oka. A diagnosztikus munkában nem csupán egy lehetséges kórokozó keresése a cél, hanem tudnunk kell, hogy okozott-e kezelendő megbetegedést. Ilymódon a C13urea kilégzési teszt nem helyettesíti az endoscopos vizsgálatot! Legnagyobb szerepe az endoscoppal igazolt, Helicobacter okozta megbetegedés esetén,  a kórokozó elleni kezelés sikerességének ellenőrzésében van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.